The Rebelle #14: De beste manier om als vrouwelijke kunstenaar door te breken? 'Oud zijn'.

“Don't spend time beating on a wall, hoping to transform it into a door.” Coco Chanel

Lieve Rebelle,

Wat hebben de meeste kunstwerken in musea gemeen? Het is niet de stijl, kleur- of materiaalgebruik of herkomst qua land of jaar. Het juiste antwoord: de meeste kunstwerken in musea zijn gemaakt door mannen. Volgens een recent artikel op NOS ligt het percentage vrouwelijke kunstenaars dat haar werk in een museum ziet gemiddeld op een kleine 13%. Dat is merkwaardig, aangezien het merendeel van de studenten op kunstacademies vrouw is.

Op Believer Mag (eerste link hieronder) las ik een interessant artikel dat enig licht schijnt op dit probleem. Wat blijkt: de beste manier om als vrouwelijke kunstenaar succesvol te worden is om oud te zijn. Het liefst zeventig plus. Pas dan zou een vrouw haar eigen stijl gevonden hebben en lang genoeg gewerkt hebben aan haar kunst om serieus gevonden te worden. Absurd toch?

Verder o.a. in deze editie: hoe je omgaat met Chiron retrograde, hoe TikTok fast fashion alleen maar groter maakt en een interessant gesprek tussen twee auteurs over het geloof en je eigen pad belopen.

Liefs, Sophie


In haar essay ‘Old Woman’ duikt Jillian Steinhauer in de wereld van vrouwelijke kunstenaars, die vaak één ding gemeen hebben: hun werk wordt pas op latere leeftijd gewaardeerd. Zo schrijft curator Ashton Cooper: “The ‘genius’ artist (de vrouw) has toiled away for years until she is finally found or discovered by the boys’ club. Unsurprisingly, there is often no discussion of the forces of exclusion faced by the female artist.” Een onderwerp dat wel wat meer aandacht mag krijgen…

Al jaren gaat het gerucht dat social media platformen aan ‘shadowbanning’ doen (dat is content verwijderen of minder zichtbaar maken). Helaas lijken tegenwoordig vooral accounts van activisten en mensen van kleur te worden benadeeld. Joyce Brekelmans schreef voor Lilith Mag over dit probleem en wie er het meest last van heeft.

Op de website van NRC las ik dit interessante gesprek tussen auteurs Lale Gül en Franca Treur. Beide vrouwen groeiden op in een strenggelovig gezin en besloten uiteindelijk het geloof te verlaten om hun eigen weg te volgen. Wat doet dat met je en wat zijn de reacties vanuit hun omgeving én - omdat ze allebei een succesvol boek hierover schreven - van vreemden?

Help, er komt weer een retrograde aan! Dit keer is het Chiron die de komende maanden anders beweegt. Gelukkig biedt deze retrograde kansen: Chiron retrograde kan helpen met onopgelost trauma en om vrede in jezelf te vinden. Tot december kan je gebruik maken van deze energie om aan jezelf te werken. In dit artikel op Glamour UK kom je alles te weten over deze tijd en hoe je er het meeste uithaalt voor jezelf.

Reclames staan nog altijd bol van stereotypes: de zorgende vrouw, de klunzige vader en succesvolle zakenman. Onderzoekt toont aan dat reclame ons beeld van wat we ‘normaal’ vinden beïnvloedt, dus waarom wordt hier niet meer aandacht aan besteed? Floor Bakhuys Roozeboom deed voor Eva onderzoek naar de reclamewereld en het effect daarvan op ons. Eén lichtpuntje: jongeren vinden diversiteit in reclame - in tegenstelling tot oudere volwassenen die het al snel geforceerd vinden - juist heel normaal en verwachten niet anders. A change is coming…

Op online fast fashion retailers zoals SheIn scoor je voor voor een paar tientjes hele outfits. Influencers op TikTok maken daar maar al te graag gebruik van. Zo kunnen ze om de dag een nieuwe outfit in hun video’s dragen, ‘hauls’ plaatsen en aan ‘style challenges’ meedoen. YouTuber Mina Le legt het verband uit tussen influencers, trends & fast fashion retailers en wat oplossingen zouden kunnen zijn in haar video:

Op mijn eigen blog schreef ik na anderhalve maand radiostilte weer een artikel met een aantal onlangs gelezen boeken die ik wil aanraden. Ik raad al jaren boeken aan op mijn blog, maar deze is anders: hij bestaat namelijk alleen maar uit fictieboeken. Er zit zelfs een thriller tussen, iets dat ik een paar jaar geleden nog heel bewust nooit had gelezen! Zo zie je maar, mensen kunnen veranderen ;)

Bedankt voor het lezen en tot de volgende editie!