The Rebelle #11: Geen selfies zonder Facetune & weg met die 'Moordtieten'

"Do not wait for leaders; do it alone, person to person” Mother Teresa

Hi lieve Rebelle,

Dat Facetune en dergelijke apps veelgebruikt worden op social media wist ik wel. Maar wat ik nog niet wist is dat sinds de coronapandemie steeds meer jonge vrouwen een obsessie met de app hebben gekregen en dat dit leidt tot meer Body Dysmorphic Disorders. Ik maak me daar zorgen over: waar gaat deze trend de komende jaren heen?

Op The Huff Post (eerste link hieronder) las ik een zorgwekkend artikel over een aantal gebruikers van Facetune en wat de gevolgen ervan zijn. Zo zegt Harmonie, 22 jaar: “If I’m not coming to Kylie Jenner-level of perfection on a photo, literally what is the point of posting it?”. Wat verlang ik af en toe naar de tijd waar Instagram net bestond en we genoegen namen met de standaard ingebouwde filters…

Verder o.a. in deze editie: een goede docu over de gevaren van borstimplantaten, een interview met Malala Yousafzai en Kate Winslet en de opkomst van new age makelaars. Veel lees- & kijkplezier!

Liefs, Sophie


Sinds de coronapandemie communiceren we veel meer digitaal dan voorheen. Apps zoals Facetune maken het verleidelijk & eenvoudig om deze digitale versie van jezelf net iets mooier te maken. The Huff Post dook in de wereld van Facetune gebruikers die geen onbewerkte foto van zichzelf meer plaatsen en die er het liefst net zo als hun bewerkte selfie uitzien. En dat is gevaarlijk en zorgt voor verontrustende nieuwe trends.

Alhoewel iets meer dan de helft van alle Nederlanders vrouw is, zien we dit nog niet terug in de politiek. Julia Wouters en Nicolette van Duuren willen hier verandering in brengen met het platform Vrouwen in de politiek. Met deze website hopen ze vrouwen te enthousiasmeren voor een rol in de politiek. Ook zullen er in de toekomst workshops en cursussen aankomen, bijvoorbeeld over debatteren. Ken of ben je een vrouw die in de politiek wil? Meld je dan aan op de website!

Ik las de afgelopen weken veel over de HBO serie ‘Mare of Easttown’, waar Kate Winslet de hoofdrol in speelt. Op The New York Times las ik een interview met haar, waar ze openhartig spreekt over haar rol en hoe ze tegen het bewerken van foto’s en video’s is. Een mooi interview om te lezen en ik hoop dat de serie snel in Nederland te zien is!

De 23-jarige Malala Yousafzai strijdt al 13 jaar voor de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. In dit interview met Vogue UK vertelt ze over haar leven tijdens de pandemie, plannen voor de toekomst en haar deal met Apple TV, waarvoor ze onder haar eigen productiehuis Extracurricular series gaat maken. Ik ben benieuwd naar wat we nog allemaal van haar gaan zien!

Op Vice las ik een artikel van Jamie Lee Curtis Taete over een nieuwe trend onder makelaars: het gebruik van edelstenen en vision boards om huizen te verkopen. En waarom ook niet? Steeds meer mensen staan open voor energieën en spiritualiteit (volgens onderzoek in Amerika gelooft zo’n 62% in ieder geval in één new age theorie), dus vanuit een marketingperspectief is dit een slimme zet. En een beetje positieve energie met edelstenen in een huis brengen kan vast geen kwaad.

Vorige week zag ik de documentaire Moordtieten, waarin Dione Slagter de risico’s van borstimplantaten onderzoekt. Steeds meer onderzoek toont aan dat er nadelen en gevaren aan implantaten kunnen zitten en deze documentaire gaat daar dieper op in. Dat Dione hier induikt heeft een belangrijke reden: ze heeft zelf ook borstimplantaten en ondervindt sinds enige tijd vage klachten. Een goede docu om te kijken! Je kijkt hem hier. Dit is de trailer:

Voor mijn eigen blog schreef ik vorige week het artikel ‘Onverbonden - Minder online leven’. Ik merk dat ik steeds minder de behoefte heb om alles online te delen, of dat nu in blogposts is of op social media. Heeft het te maken met ouder worden? Is het een fase? Ik heb geen idee, maar het accepteren en focussen op mijn ‘offline’ leven geeft wel rust!

Dat was alweer de elfde editie van The Rebelle. Vind je dit een leuke nieuwsbrief? Stuur hem dan door naar een vriend(in) of deel een linkje naar mijn Substack pagina op social media. Deze nieuwsbrief maak ik met liefde en is en blijft altijd gratis ;) Tot de volgende keer!