The Rebelle #10: De effecten van corona op werkende moeders

"A woman is the full circle. Within her is the power to create, nurture and transform." Diane Mariechild

Hi lieve Rebelle,

In de Verenigde Staten werd in 2019 een mijlpaal bereikt: meer vrouwen dan mannen hadden een betaalde baan. Maar toen kwam in 2020 corona en begon het aandeel vrouwen dat werkte weer te dalen. Inmiddels is het aantal vrouwen dat in de VS werkt weer net zo laag als in 1986 (56% van de bevolking). De voornaamste reden? Veel meer vrouwen dan mannen gingen minder of niet meer werken, om voor de kinderen te zorgen.

Zelfs nu Amerika langzaam weer ‘opent’ is er weinig veranderd voor deze vrouwen. Ze missen niet alleen hun oude leven, maar ervaren ook een gemis in hun identiteit, die het afgelopen jaar voornamelijk uit moeder zijn bestond. The New York Times portretteerde een aantal van deze vrouwen (eerste link hieronder) en de verhalen raakten me.

Ik kon niet zo snel iets over de cijfers in Nederland vinden, behalve een onderzoek van Motivaction over de rolverdeling in het huishouden sinds corona (shocking: die is amper veranderd). Ik ben benieuwd hoe deze trend zich gaat ontwikkelen in het komende jaar.

Verder o.a. in deze editie: omarm je verlegenheid, een kijkje in de maandelijkse inkomsten & uitgaven van Nederlandse vrouwen, van prestatiedruk naar pottenbakker en een fijne leestip!

Liefs, Sophie


Claire Cain Miller sprak voor The New York Times 15 moeders over het effect van de pandemie op hun werk en het moederschap. In ‘The Pandemic Created a Child-Care Crisis. Mothers Bore the Burden’ lees je hun verhalen. Zo zegt Joy Meulenberg: “It’s not: ‘I had to make a choice.’ The choice was made for me and a million other people”.

Robin van der Hof studeerde Algemene Cultuurwetenschappen en werkt inmiddels als pottenbakker. Haar omgeving begrijpt deze keuze niet altijd en vindt dat ze minder doet dan ze aankan. Maar Robin is het hier niet mee eens: “Ik wil iets doen omdat ik het leuk vind, niet omdat het hoort”. Helemaal mee eens! Lees het artikel ‘Van prestatiedruk naar pottenbakker’ op Red Pers.

In The one thing I wouldn’t change about myself? My shyness beschrijft Annie Ridout haar weg naar het omarmen van haar verlegenheid. Haar ervaring op school is zo herkenbaar - leraren die je forceren om uit je comfortzone te stappen met desastreuze gevolgen - en haar huidige visie verfrissend. Want waarom zou je je verlegenheid eigenlijk niet omarmen, als je verder gewoon gelukkig bent?

Sinds ik mijn studieschuld versneld aflos vind ik het super interessant om een kijkje te nemen in de inkomsten en uitgaven van andere vrouwen. Zo kwam ik de rubriek ‘De Rekening’ tegen op ELLE.nl, waarin vrouwen gevraagd worden over hun geld. Lees bijvoorbeeld dit verhaal van Anne, die dankzij haar ex een schuld van €68.000 kreeg. Of het geldverhaal van de 25-jarige Zoë, die meer dan 10.000 euro in de maand verdient. Misschien dat ik ook een keertje mijn verhaal ga delen…

Nadat ik een paar weken geleden het verhaal deelde van een bewust kindloze vrouw, werd ik door een lezer getipt over ‘We are Childfree’. Wat een mooi project! Achter deze website zit Zoë, wonend in Berlijn en bewust kindloos. Met dit project wil ze de keuzes van kinderloze vrouwen normaliseren en geeft ze vrouwen een platform om hun verhalen te delen. Ik heb bijna alle verhalen gelezen en houd van de diversiteit van al deze vrouwen (plus: het laat me minder alleen voelen!).

Ik schreef er in een eerdere editie al over: ik geloof dat het einde van de ‘girlboss’ in zicht is. YouTuber Madison Harnish plaatste vorige week een interessante deep dive over verschillende girlbosses, waaronder Elizabeth Holmes die in een grote rechtszaak beland is en Sophia Amoruso die helemaal niet zo’n goede boss bleek te zijn. Ze heeft het ook over de oorsprong van de girlboss en de keerzijdes van deze movement. Je kijkt hem hieronder:

Een paar maanden geleden vroeg ik jullie om suggesties voor fictieboeken (ik ben een beetje klaar met al die zelfhulpboeken die ik al jaren lees) en inmiddels heb ik er een paar uit. Eén daarvan wil ik in deze nieuwsbrief delen: ‘Such a fun age’ van Kiley Reid. Ik vond dit zo’n leuk en intrigerend boek om te lezen! De twee hoofdpersonages zijn beiden vrouw, maar in compleet andere fases in hun leven. Het verhaal gaat over carrière, liefde, vriendschap, racisme en complexe relaties. Door de plot twists blijft het boeiend en zal je dit boek heel snel uit willen lezen. Aanrader!

Dit was alweer de tiende editie, wat vliegt de tijd voorbij! Dank voor het lezen en tot over twee weken :)