The Rebelle #09: Is de tijd aangebroken om onze grijze haren te accepteren?

“It's not my responsibility to be beautiful. I'm not alive for that purpose. My existence is not about how desirable you find me.” Warsan Shire

Hi lieve Rebelle,

Sinds ik thuiswerk draag ik veel minder make-up dan voorheen en boeit het me niet als ik tot de lunch nog sweatpants aan heb. Ik zorg ervoor dat ik representatief op beeld sta tijdens videocalls, maar mijn hele ritueel van make-up opdoen en een mooie outfit samenstellen is compleet verdwenen. Behalve mijn haar: dat ritueel is niet veranderd.

Als twintiger zag ik hier en daar grijze haren tussen mijn soms blonde, dan weer bruine of rode haar. Toen ik na jaren experimenteren met kleur weer naar natuurlijker blond ging, was ik helaas nog niet klaar met verven. Als dertiger zag ik het aantal grijze haren alleen maar toenemen. En dus is het aan het begin van elke maand weer zo ver: ik trek een avond uit om mijn uitgroei bij te werken met een extra asblonde kleur nummer 8.

Toen ik afgelopen week een artikel las (de eerste link hieronder) over vrouwen die sinds de lockdown hun haar niet meer verven, heb ook ik serieus nagedacht over mijn maandelijkse haarverfsessies. Want hoe lang ga ik hier nog meer door? Is de tijd misschien aangebroken om mijn grijze haren te accepteren? Ik vind het lastig.

Ik bewonder de vrouwen die als twintigers en dertigers stoppen met hun haren verven en hun grijze haren accepteren. Maar zelf denk ik dat ik er nog niet helemaal klaar voor ben. Toch ben ik andere manieren van verven aan het onderzoeken: highlights in plaats van elke maand de uitgroei bijwerken of langzaam switchen naar een semipermanente haarverf.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden en of ik lezers heb die zich hiermee bezig houden. Misschien bestaat er wel een community in Nederland van jonge vrouwen die hun grijze haren accepteren? Wordt waarschijnlijk vervolgd…

Liefs, Sophie


Maura Judkis schreef voor de Washington Post het artikel “Some young women embraced their gray hair during the pandemic. They might not go back. Ze vroeg aan verschillende vrouwen hoe zij op jonge leeftijd hun grijze haren hebben omarmd en besloot om zelf ook te stoppen met haar uitgroei bijwerken. Dit artikel liet mij in ieder geval nadenken over mijn haar en wanneer ik voor de #silversister look ga kiezen…

Voor Refinery29 interviewde Natalie Gil de 28-jarige Stacey Goodwin over haar online gokverslaving. Omdat online gokken in Nederland vanaf oktober legaal wordt, verwacht ik dat we ook hier jonge slachtoffers gaan zien. Het blijkt namelijk heel makkelijk om met een paar klikken in een app honderden euro’s kwijt te raken aan verslavende digitale videogokkasten. Lees het artikel en leer van haar lessen!

In het artikel “Waar spiritualiteit en samenzwering elkaar ontmoeten” op NRC wordt uitgelegd waarom zoveel spirituele vrouwen in complottheorieën zijn gaan geloven. Anne Corré gaat in gesprek met tien vrouwen, van reikicoaches tot yogadocenten, over dit fenomeen in de spirituele wereld.

“Body Positivity Will Not Save Us” schrijft Haaniyah Angus op Medium. Ze pleit voor body neutrality, in plaats van body positivity, omdat het heel normaal is om je soms wat minder goed en dan weer beter over je lichaam te voelen. Een hashtag op Instagram vol vrouwen die hun lichaam vieren, zal jou niet automatisch goed laten voelen over jouw eigen lichaam… Interessant!

Maaike Wind had een grote studieschuld en besloot daar over te bloggen op Fuck Die Studieschuld. Het lukte haar om in twee jaar tijd ruim €30.000 af te lossen, en dat zonder steun van buitenaf! Ik heb net zoals Maaike ook een hoge studieschuld die ik sinds dit jaar versneld aflos. Ik hoop dat ik over een paar jaar ook kan zeggen dat ik eindelijk klaar ben… Mocht jij ook een (studie)schuld hebben, lees dan haar blogs voor tips over geld besparen en de nodige motivatie.

Zara Toksöz en Tim Wagemakers schreven een uitgebreid artikel over online seksuele intimidatie: “Als die ene seksfoto van lang geleden je blijft achtervolgen”. Seksueel getinte foto’s en video’s - veelal van minderjarigen - worden veel gedeeld via social media, ook al is het in veel gevallen strafbaar. Door schaamte durven slachtoffers niet altijd actie te ondernemen. Wat doet Nederland hiertegen en wat kun je doen als slachtoffer?

Eén van mijn favoriete YouTubekanalen is “Never too small”. In deze serie komen studio’s en kleine appartementen voorbij die slim ingericht zijn, zodat je er toch heerlijk kunt leven. Stiekem droom ik al jaren van een mooie studio in de stad, maar met partner en twee katten gaat hem dat denk ik toch niet worden. Mocht je vrijgezel zijn en klein (willen) wonen, doe vooral inspiratie op… Dit is één van mijn favoriete woningen op het kanaal:

Voor mijn eigen blog schreef ik deze week het artikel “Je levensdoel ontdekken: Negeer deze populaire adviezen”. Een tijdje terug was ik nog geobsedeerd door het ontdekken van mijn levensdoel of missie. Ik wilde natuurlijk geen zinloos bestaan leven… Totdat ik stopte met het zoeken en gewoon begon te leven. Ik kijk nu dan ook heel anders tegen levensdoelen aan en deel dit graag met je.

Dit was het voor de alweer negende editie. Tot de volgende keer en alvast een fijn weekend!