The Rebelle #08: 'Maybe you manifested it, maybe it’s white privilege'

"One day you will look back and see that all along you were blooming." Morgan Harper Nichols

Hi lieve Rebelle,

Een paar jaar geleden noemde ik mezelf nog vol trots een girlboss. Of een boss babe, ook zo’n mooie. Het voelde alsof ik onderdeel was van een beweging - een groep vrouwen die hun eigen weg volgden en mooie dingen maakten. Inmiddels heb ik het idee dat het einde in zicht is voor deze voorheen zo aspirerende groep.

Zo las ik gisteren een artikel op The New York Times website genaamd ‘Girl, Wash Your Timeline’ over Rachel Hollis. Deze schrijfster, coach en online ondernemer had het allemaal: een succesvol bedrijf, een liefdevol huwelijk en gezin en miljoenen volgers. Maar vorig jaar ging het opeens bergafwaarts: haar huwelijk spatte uiteen, ze ging de mist in met ongevoelige posts op social media en ze ontving steeds meer kritiek op haar manier van werken.

En nu komt er ook nog eens een (“fictief”) boek uit van een voormalig medewerker van Rachel, die belooft een uniek kijkje te geven over hoe het is om voor een ‘girlboss’ te werken. Terwijl ik het artikel las, kwam het gevoel weer naar boven: de tijd van girlbosses is voorbij. Als je anno 2021 iets succesvols wilt neerzetten, dan heb je meer nodig dan je looks en privilege…

Vooral even lezen dus, dat artikel over Rachel Hollis. Verder o.a. in deze editie: een interessant perspectief op manifesteren, een kijkje in het leven van duurzame ondernemer en actrice Jessica Alba en persoonlijk artikel over geen kinderen willen.

Liefs, Sophie


In het artikel “Inside The Dodgy World Of Dropshipping On Depop” op Refinery29 ontdek je dat al die tweedehands en unieke kleding & accessoires die je denkt te scoren soms gewoon uit een fast fashion fabriek uit China komen. Hoe dit kan en wat de effecten zijn voor verkopers die zelf kleding maken legt Serena Smith uit.

Op Shondaland las ik een artikel over paragnosten op social media. Vooral jonge vrouwen maken gebruik van Instagram en TikTok om over hun gaven te praten, maar ook om hun services aan te bieden. Britany Robinson sprak twee van deze vrouwen over waarom ze dit doen en hoe ze hun volgers hopen te helpen.

“Hallooo, waarom reageer je niet??” Sinds we grotendeels thuiszitten communiceren we meer via onze smartphones. En dat is soms best vermoeiend. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik mijn telefoon regelmatig twee of drie uurtjes in een andere kamer leg. Josephine Kay schreef voor Bedrock een artikel hierover, super herkenbaar!

I love Jessica Alba. Ik keek als tiener elke week de serie ‘Dark Angel’, waar zij de hoofdrol in speelde, en inmiddels gebruik ik producten uit haar duurzame ‘Honest’ collectie. Romper sprak haar over het leven tijdens de pandemie, haar succesvolle bedrijf en over haar rol als moeder.

Emma Gannon schreef onlangs een interessant artikel: “Musings on manifesting”. Ik deel haar gedachten over het manifesteren van je dromen - aan de ene kant geloof ik dat de law of attraction werkt, aan de andere kant denk ik dat privilege ook zeker een rol speelt. Zo schreef ik vorig jaar over de keerzijde van leven in de ‘love & light’ bubbel, want enkel jezelf gelukkig denken doet weinig voor de rest van de wereld.

In het artikel “I Realised I Just Didn’t Want Children Enough” deelt schrijfster Sarah Blau haar weg naar een leven zonder kinderen. Die weg ziet er voor iedereen anders uit: sommige vrouwen kunnen geen kinderen krijgen, anderen worden door omstandigheden geen moeder en er zijn genoeg vrouwen die het gewoon niet willen. Ik - een bewust kinderloze vrouw - vind het altijd fijn om persoonlijke verhalen van andere vrouwen te lezen, in een wereld waar kinderen willen én krijgen nog altijd als ‘de norm’ gezien wordt.

Wil je echt duurzame kleding kopen? Kijk dan eens naar lokale ontwerpers op Instagram. Alja Bakker deelt op NRC haar ervaring met het bestellen van een jas bij een Frans atelier, dat slechts één keer in de week haar digitale deuren op Instagram opent. In het artikel vind je ook een aantal tips voor duurzame Nederlandse ateliers.

Vorige week keken mijn vriend en ik Disney en Pixars ‘Soul’. Een hele mooie en ontroerende film over het leven - en het bestaan voor ons leven - dat een unieke kijk geeft op waarom we hier zijn. Je kijkt de film op Disney+. Kijk hieronder alvast de trailer:

Dit was de achtste editie van The Rebelle! Heb je tips voor een volgende editie? Je kunt ze altijd doorsturen door te antwoorden op deze mail. Fijn weekend!