The Rebelle #07: Waarom steeds minder vrouwen religieus zijn en de opkomst van shamanen

"If you prioritize yourself, you are going to save yourself." Gabrielle Union

Hi lieve Rebelle,

Ik groeide in de jaren ‘80 en ‘90 op in een gezin dat niet bepaald religieus was. Ik zat weliswaar op een katholieke basisschool, maar aan de eettafel had mijn vader het over filosofische vraagstukken in plaats van religie. De verhalen uit de bijbel die ik op school leerde, zouden allemaal onzin zijn.

Toch ben ik in mijn tienerjaren ‘spiritueel’ geworden. Ik wist gewoon dat er meer was dan ik kon zien. Tot op heden ben ik nog steeds spiritueel, maar wel op mijn eigen manier. In een God zoals hij in de religieuze boeken wordt beschreven heb ik nooit geloofd. Er zijn steeds meer vrouwen, sommigen zelfs strenggelovig opgevoed, die er voor kiezen om niet meer religieus te zijn. In het interessante artikel ‘Why Women Are Opting Out of Religion’ lees je waarom steeds meer vrouwen in Amerika weglopen van de kerk.

Ook in deze editie: een docureeks die probeert te achterhalen waarom steeds minder jongvolwassenen kinderen krijgen, een Tony Robbins ‘deep dive’, hoe Amber Venz Box rijk is geworden in de influencerindustrie en de opkomst van shamanen op social media.

Liefs, Sophie


Kan je met een nepprofiel op Instagram in een paar maanden doorbreken als influencer? Journaliste Calliste Weitenberg probeerde het uit en creëerde een online persona als “wellness influencer”. Ze documenteerde alles in een videoreeks “Like, Subscribe, Follow” die nu online staat. Je volgt haar influencer-avonturen en er komen experts en influencers voorbij die al jaren veel geld verdienen op social media.

Als je bekend bent met de ‘self help’ industrie, dan heb je vast van Tony Robbins gehoord. Deze motiverende, succesvolle masculiene man heeft verschillende bestsellers geschreven en heeft een populaire docu op Netflix staan. Maar is alles zo perfect in zijn leven en bedrijf als hij voordoet? Deze uitgebreide deep dive, door YouTuber Münecat, duikt in zijn verleden en controversiële uitspraken en gedrag tegenover vrouwen.

Misschien is het jou ook al opgevallen: shamans worden steeds populairder op social media. Journalist Kate Solomon boekte een online sessie met Makhosi Nejeser, ook wel bekend als The Royal Shaman. Hoe gaat zo’n sessie te gang? En wat heb je er eigenlijk aan? Lees het in dit artikel op Refinery29.

Ondernemer Amber Venz Box zit achter RewardStyle en LiketoKnowIt, twee bekende affiliate marketing platformen gericht op influencers. In een interview op Town & Country legt ze uit hoe ze begonnen is, hoe de platformen werken en hoeveel geld influencers ermee verdienen. En dat is niet niets: “We now have 100 RewardStyle millionaires”, aldus Amber.

Voor Eva Jinek schreef Floor Bakhuys Roozeboom een goed artikel over respect afdwingen op je werk. Zo vraagt ze zich af: “Waarom maak ik aardig gevonden worden in werkrelaties belangrijker dan gerespecteerd worden? En vooral: hoe houd ik ermee op?” Samen met experts gaat ze op zoek naar manieren om wat assertiever tegenover collega’s en opdrachtgevers te worden.

Sarah Stankorb deed voor GEN op Medium onderzoek naar waarom steeds minder Amerikaanse vrouwen religieus zijn. Weinig support, rechtse politiek in de kerk en toegang tot het internet - en daarmee tot andere ideeën - zijn een aantal van de redenen. En alhoewel steeds meer vrouwen ervoor uitkomen nu atheïst of ‘anders dan religieus’ te zijn, kunnen ze nog steeds te maken krijgen met haat en bedreigingen. Een interessant artikel!

The Guardian maakte onlangs een docureeks genaamd ‘Europe’s baby bust, waarin Leah Green verschillende landen bezoekt om te achterhalen waarom steeds minder jongvolwassenen kinderen (willen) krijgen. Ook spreekt ze met politici en organisaties die juist proberen om de ‘familiewaarden’ weer groot te maken en de voordelen van het ouderschap promoten. Een interessante kijk in hoe verschillende landen hiermee omgaan.

Bekijk hier de aflevering over Hongarije:

Voor mijn eigen blog schreef ik eerder deze week een artikel genaamd ‘Vaarwel Instagram! Waarom ik na 10 jaar mijn account heb verwijderd’. Ik twijfelde al jaren of het niet tijd was om de app definitief te verwijderen. Ik leg uit waarom ik hiervoor koos (o.a. de nepheid van de content en dat social media detoxes maar tijdelijk werken) en wat het me tot nu toe oplevert (tijd, rust & minder twijfels).

Dit was alweer de zevende editie van The Rebelle! Ik wens je een heel fijn en zonnig weekend. Tot over twee weken!