The Rebelle #04: Stemmen als een feminist

"The most courageous act is still to think for yourself. Aloud." Coco Chanel

Hi lieve Rebelle,

Over een kleine twee weken is het weer zover: we mogen weer stemmen. Ik ben me altijd heel bewust geweest van mijn stemrecht en maak er dan ook goed gebruik van. Ook als ik me niet 100% vertegenwoordigd voel door de partijen of wanneer ik mijn hoop in de politiek weer eens een beetje verloren ben.

Ik heb in mijn leven al op heel wat partijen gestemd en vul van tevoren altijd verschillende stemwijzers in. In deze nieuwsbrief link ik naar stemwijzers die net wat anders zijn: De Politieke Sekswijzer en De Ongemakkelijke Kieswijzer. Twijfel je op wie je gaat stemmen? Wellicht kom je er met deze stemwijzers uit.

Ook in deze nieuwsbrief: spirituele YouTubers en hun claims over astrale projectie, een documentaire over social media en smartphone-verslavingen onder jongeren en duurzame kledingmerken van eigen bodem.

Veel leesplezier en een fijn weekend!

- Sophie


Mandy de Groot is eigenaresse van Rogue, één van mijn favoriete Nederlandse webshops. Je shopt hier duurzame beautyproducten, spullen voor je interieur en sieraden van women owned indie brands. In een interview op Soul Stores vertelt Mandy hoe ze op het idee voor Rogue kwam en waarom ze enkel merken verkoopt die door vrouwen opgericht zijn. Zo zegt ze mooi: “Als vrouwen samenwerken, hun dromen volgen en een groter podium krijgen gebeuren er magische dingen.”

Voor het platform van Eva Jinek ging redacteur Peper Hofstede in gesprek met zohra moosa, directeur van Mama Cash. Deze organisatie financiert al sinds 1983 wereldwijd feministisch activisme en steun ik graag. Een mooi interview over feminisme, machtsverschuivingen en revoluties.

Wist je dat je kennelijk je ex in je dromen kunt ‘bezoeken’? Volgens spirituele influencers op YouTube is dit niet alleen mogelijk, maar ook nog eens makkelijk om te doen. Voor een artikel op VICE probeerde Dominique Sisley het uit. Ook duikt ze in het fenomeen van spirituele influencers en waarom steeds meer mensen interesse in mystieke onderwerpen hebben.

Op 17 maart mogen we weer naar de stembus. Misschien heb je de standaard Stemwijzer al ingevuld en ben je hier niet veel wijzer van geworden. Onderstaande twee stemwijzers focussen zich op onderwerpen die veel jongvolwassenen en vrouwen aangaan, waardoor je wellicht makkelijker een keuze kunt maken.

De Politieke Sekswijzer richt zich op stellingen over seks, seksualiteit en seksuele gezondheid. Deze stemwijzer is opgericht door Rutgers, het Aidsfonds, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality en helpt je een keuze te maken die aansluit op jouw mening over deze onderwerpen.

De Ongemakkelijke Kieswijzer richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op ongemakkelijke kwesties die je aan het denken zetten. Stellingen die voorbij komen gaan bijvoorbeeld over je eigen dood, abortus, liefde en onderwijs. Deze stemwijzer is opgericht door Het Humanistisch Verbond.

Heb je een keuze voor een partij gemaakt? Overweeg dan om bewust op een vrouw te stemmen!

Ik kwam onlangs een nieuwe Nederlandstalige website over slow living tegen: Living Slow. Je leest er artikelen over o.a. bewuster leven, gelukkig zijn en natuurlijk tips om te beginnen met slow living. De website is opgericht door Jennie van Jennie from the blog en kan je, geheel in lijn met slow living, niet op social media volgen.

Wist je dat er ook in Nederland duurzame mode wordt gemaakt? Sara van When Sara Smiles verzamelde 16 duurzame modemerken van eigen bodem. Mijn favoriete vondsten uit haar lijst: de mooie tops van House of Useless, de jurken van Lovely Lane en de duurzame lingerie van Savara Intimates.

Afgelopen weekend keek ik een documentaire op YouTube waar ik dagen later nog aan moest denken. In ‘Childhood 2.0’ gaat het over smartphone en social media gebruik onder jongeren. Hoe ervaren tieners social media? Wat is het effect van online communiceren en relaties? En zijn zij en hun ouders zich bewust van de gevaren online? Na het kijken van de docu ben ik blij dat ik in de jaren ‘90 opgroeide, zonder social media, likes en online verslavingen. Je kijkt de docu hier. Dit is de trailer:

Voor mijn eigen blog deelde ik drie boeken die ik onlangs heb uitgelezen. Een boek over digitale veiligheid, een boek + journal rondom de maan en een boek over een spirituele ontdekkingsreis. Ik ben me ervan bewust dat fictieboeken vaak ontbreken op mijn blog en beloof jullie dat ik dit jaar hard mijn best ga doen om ook eens een fictieboek te reviewen ;)

Dit was alweer de vierde editie van The Rebelle! Heb je iets geleerd, ontdekt of wil je iets delen uit deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door naar een vriend(in) of deel een linkje naar mijn Substack pagina op social media. Zo kan ik langzaam groeien en verhoog ik de frequentie van deze nieuwsbrief later dit jaar misschien wel naar elke week. Dank voor het lezen!