The Rebelle #03: de hype rondom Clubhouse en de opkomst van MLM recruiters

“If only we’d stop trying to be happy we could have a pretty good time.” Edith Wharton

Hi lieve Rebelle,

ik nader bijna 100 abonnees op The Rebelle en ben daar zo trots op! Iets nieuws proberen is altijd een beetje spannend, maar de feedback die ik tot nu toe heb ontvangen is erg positief. Daarom breng ik je deze week weer een nieuwe editie vol interessante artikelen, meningen en inzichten!

Zo lees je in deze editie o.a. wat de social media app Clubhouse inhoudt, wat virtuele influencers zijn, waarom je steeds meer MLM-bedrijven voorbij ziet komen en heb ik goed nieuws voor alle havermelk-fans.

Veel leesplezier!

- Sophie


Iedereen heeft het er opeens over: Clubhouse. Deze exclusieve app (je hebt een uitnodiging nodig om lid te worden) wordt door steeds meer beroemdheden, influencers en journalisten gebruikt. Lisa Goudsmit legt op de website van ELLE Nederland uit wat de app inhoudt en beschrijft haar ervaring.

Clubhouse wordt trouwens nog niet door iedereen omarmd. Zo komen er steeds meer berichten naar buiten over seksisme en racisme in de app. Na verschillende ervaringen gelezen te hebben, sla ik de app voor nu nog even over (niet dat ik uitnodiging heb, haha).

Auteur Leïla Slimani besloot om al haar social media accounts te verwijderen. Een van de redenen, zo legt ze uit: “I want to kill the nice Leïla who is on Instagram and who is too afraid of not being liked. I think I have to kill her if I want to be a good person, a good citizen, and a good writer”. Op de website van Vogue UK legt ze uit waarom en zet ze mij zeker aan het denken.

MLM-bedrijven gebruiken de coronapandemie als lokmiddel om meer verkopers, met name vrouwen, te recruiten. The Cut sprak met een aantal van deze vrouwen. Van de beloftes (geld, vrijheid, “sisterhood”) komt meestal niets terecht, wel komen deze vrouwen steeds dieper in de schulden te zitten.

Meer lezen? Check ook: “Join the club, word een MLM girlboss”

Wist je dat ongeveer 1,1 procent van mensen in Nederland een intersekseconditie heeft? En dat terwijl onderzoek aantoont dat slechts één op de drie Nederlanders weet wat interseks betekent. Milou Deelen ging voor Vice in gesprek met drie intersekse mensen over het moment dat ze erachter kwamen intersekse te zijn en wat dit voor hun betekent.

Virtuele influencers nemen langzaam de (digitale) wereld over. Ik schreef er vorig jaar al een artikel over en onlangs zag ik deze goede video van Tiffany Ferguson, waarin ook zij de oorsprong en trend onder de loep neemt. Mijn mening is nog steeds niet veranderd over deze “influencers”: ik vind het maar commercieel, een beetje freaky en een verontrust makende trend.

Dankzij Astrid van Santen kan jij straks op kantoor een koffie of chocolademelk met havermelk drinken. Op Business Insider las ik dit interview met haar, over haar missie om havermelk in koffieautomaten te krijgen. Het havermelkpoeder kan in standaard machines geplaatst worden en de eerste bedrijven maken er al gebruik van. Nu maar hopen dat het snel op meerdere plekken beschikbaar komt!

Speaking of havermelk: deze reclame werd uitgezonden tijdens de Superbowl vorige week en deed aardig wat stof opwaaien in de VS. Ik vind hem grappig! “Wow, no cow!”:

Afgelopen maandag keek op de documentaire ‘Framing Britney Spears’ op tv. In de documentaire wordt het pijnlijk duidelijk hoe ze vanaf jonge leeftijd geseksualiseerd is. Daarnaast wordt ze omringd door mannen die een slaatje uit haar populariteit proberen te slaan. Haar conservatorschap en de Free Britney movement komen uiteraard ook voorbij. Docu gemist? Je kunt hem terugkijken op Kijk.nl.

Tot slot een artikel met wat hersenspinsels dat ik vorige week schreef: Freelancer zijn: vrijheid of juist meer zorgen? Ik merk dat ik soms barst van de energie en allerlei ideeën voor een nieuw bedrijf (of website of ander digitaal platform) heb en sommige weken denk ik dat ik maar beter in loondienst kan gaan werken. Want al die beloofde vrijheid is natuurlijk heel fijn, maar het freelancerbestaan kent ook zeker nadelen.

Dank voor het lezen en tot over twee weken!